Insecten buiten houden?

horren gaas

Ieh insecten...

Nederlanders houden niet van ongedierte, insecten, zeker niet in huis en al helemaal niet in de nacht een zoemende mug. Fruitvliegjes die boven de prullenbak zoomen of mieren die met kruimels op hun rug rond paraderen. In dit artikel lees je hoe je insecten buiten de deur houdt.

Ieh! Insecten hebben iets viezigs, iets onhygiënisch. Ze horen in de natuur thuis, niet bij jou binnen. Met deze tips maak je het bijzonder onaantrekkelijk voor ongedierte om een stap over de drempel te zetten.

 

1: Pak regelmatig de stofzuiger 

Voor velen vast een open deur, maar haal zeker wekelijks de stofzuiger door het huis. Wanneer je harige huisgenoten hebt, is het advies om meerdere keren per week te stoffen.

2: Plaats horren 

Zeker wanneer het lekkere lenteweer doorzet, zijn horren een uitkomst. Op deze manier kun je ramen en deuren openzetten zonder dat er kruipende en vliegende insecten (denk aan motjes, muggen, wespen en spinnen) je huis ongevraagd binnenvallen. 

Horren zijn in veel verschillende soorten, vormen en merken verkrijgbaar. Bij info-horren snappen we wel dat u soms door de bomen het bos niet meer ziet. 

Graag informeren we u over de verschillende merken, mogelijkheden. 

Link naar info aanvraag.

 

 

3: Breng gft-afval gelijk naar buiten

Vooral fruitvliegjes voelen zich op hun gemak in groente- en fruitresten. Om te voorkomen dat ze eitjes leggen, breng je liever zo snel mogelijk de kliekjes naar een container buiten. Laat je het in huis rotten, dan kan een vrouwelijk fruitvliegje zo honderden eitjes leggen en is het kwaad snel geschied. Beter dus voorkomen dan genezen.

4: Houd het aanrecht schoon

Als er één plek in huis is wat een walhalla voor insecten vormt, dan is het wel de keuken. In het bijzonder het aanrecht. Houd daarom het keukenblad altijd goed schoon en laat geen etensresten liggen of vieze borden staan. Zet het gelijk in de vaatwasser weg of was het af. Heb je een deel van een maaltijd over? Doe het dan in een afsluitbaar bakje of pot en zet het in de koelkast. 

 

5: Dicht alle gaten en kieren

Geen insect, wel een gevalletje ongedierte dat regelmatig bij menig Nederlander komt buurten: de muis. Deze razendsnelle beesten hebben aan een kier of gaatje van nog geen halve centimeter al genoeg. Loop daarom eens het huis door, kijk waar er eventuele kruip-door-sluip-doorruimtes te vinden zijn en vul ze.

6: Voorkom ongedierte met vochtvreters

Zilvervisjes houden – net als veel andere insecten – van vochtige, warme plekken om zich te nestelen. Om hier een stokje voor te steken, kun je een vochtvreter kopen voor de vochtige ruimte(s) in huis. Daarnaast is het belangrijk om dagelijks je huis voldoende te ventileren en veel frisse lucht binnen te laten. Dit helpt om de luchtvochtigheid onder de 50% te houden. Een klimaat dat insecten minder aanspreekt.

7: Geef kamerplanten niet teveel water

Geef jij je kamerplanten vaak net een scheut water te veel, dan kan het goed dat de wortels gaan rotten. Daarbij trekt vochtige potgrond ongedierte aan. Alleen maar verliezers.

8: Bedek eten dat je ontdooit

Wil je eten buiten de koelkast ontdooien? Zorg er dan altijd voor dat je het afdekt met aluminiumfolie of ander materiaal. Zet je het open en bloot op het aanrecht, dan wakker je de interesse van ongedierte aan.

9: Houd de huisdierplekken schoon

Hoppatee, daar gaat weer een hondenbrok. Zorg dat de ruimte rondom de voerbak en eventueel kattenbak altijd schoon is. Slingeren hier veel kruimels rond, dan is dit de eerste lokker voor insecten.