Citronella stick werkt niet?

Bron: (AD – door Caroline van Shubert)

In onze speurtocht naar informatie over muggenoverlast en wat de goede dingen zijn om te doen, kwamen we volgende stuk tegen in het AD. (team info-horren)

Heerlijk, die zwoele zomeravonden. Maar niks irritanter dan één of meer zoemende muggen in je slaapkamer, om nog maar niet te spreken over de jeuk na een beet. Voor wie rustig wil slapen, zijn talloze middelen op de markt. Maar welke zorgen nou écht voor een mugvrije nachtrust? Twee experts geven antwoord. ,,Onze lichaamsgeur is een soort kruimelspoor dat de mug volgt om ons te vinden.”

Dat de zomer zich weer laat zien vinden niet alleen wij, maar óók de muggen fijn. Sterker nog: veel regen gevolgd door warme temperaturen is de ideale combinatie voor de komst van veel muggen, zegt Jeanine Loonen, medisch entomoloog voor Artsen zonder Grenzen en gastonderzoeker aan Wageningen Universiteit. ,,Door de regen kunnen ze veel eitjes leggen en als het daarna warm wordt, ontwikkelen de larven zich sneller. Dan volgt een explosie van muggen.’’

In Nederland zoemen zo’n veertig soorten rond, maar het is vooral de bruine huissteekmug die we ’s avonds in onze slaapkamer of buiten op ons terras aantreffen. Alleen de vrouwtjesmuggen bijten en in haar hongerige zoektocht naar bloed zijn wij, samen met dieren, dus de pineut.

Hoe ‘lekker’ een mug ons vindt, ligt aan onze geur en lichaamswarmte. Hoe dat precies zit, wordt onder andere onderzocht aan de Wageningen Universiteit. ,,Een mug gaat in eerste instantie op zoek naar een verhoogd CO2 niveau. Dat stoten we uit wanneer we uitademen. Eenmaal in onze buurt is onze lichaamsgeur een soort kruimelspoor dat de mug volgt om ons te vinden. Daarna gaat lichaamswarmte een rol spelen’’, weet Sander Koenraadt, hoofddocent Medische Entomologie aan het Laboratorium voor Entomologie van Wageningen Universiteit.

Onze lichaamsgeur bestaat uit tientallen geuren en chemische samenstellingen. Veel daarvan ruiken we zelf niet eens. Het is dus niet zo makkelijk om te weten wat muggen precies aantrekt en waarom de een soms onder de muggenbulten zit, terwijl de ander ‘ongedeerd’ blijft. ,,Ammonia, melkzuur en verschillende vetzuren lijken aantrekkelijke geuren te zijn’’, zegt Koenraadt. En, weet Loonen, zwangere vrouwen zijn door hun iets hogere lichaamstemperatuur aantrekkelijker voor muggen.

Maar er zijn ook veel fabeltjes. Zo heeft het eten van knoflook weinig effect, zijn muggen ongevoelig voor geluid en komen ze niet op licht af. Dat lampje in de slaapkamer kun je dus best aan laten staan.

Welke middelen werken niet, en welke wél? Antwoord van de experts:

Anti-muggenstekker op geluid
Deze stekkers claimen een ultrasoon geluid te produceren dat muggen verjaagt. Maar muggen horen dit niet. Apps met dezelfde geluiden hebben ook geen effect.

Anti-muggenstekker met geur
De stekkers die insecticiden bevatten kúnnen werken – al is het op een korte afstand. Ze verspreiden een damp, maar die komt niet overal. Het is dus belangrijk om goed te bepalen waar je de stekker plaatst, maar het is geen garantie op succes: een wanhopige mug die niet door de damp wordt geraakt zal alsnog bijten. Geurstekkers zonder insecticiden hebben geen effect.

Anti-muggenlamp
Het blauwe uv-licht in dit apparaatje zou muggen aan moeten trekken. Wanneer ze vervolgens tegen het rooster aanvliegen, worden ze geëlektrocuteerd. Maar omdat muggen niet of nauwelijks gevoelig zijn voor licht, heeft dit amper effect. Je kunt er wel andere (lichtgevoelige) insecten mee lokken.

Citronellakaarsen
Gezellig en nostalgisch zijn ze zeker, maar niet erg nuttig om de mug mee te weren. De citroengeur maakt weinig indruk en dat kleine beetje effect is maar heel lokaal. Wie zo’n kaars op de tuintafel brandt, is dus niet verzekerd van een mug-vrije avond.

Anti-muggen wierook
Wierook met insecticiden (vaak pyrethroïden) kunnen enigszins invloed hebben, hoewel dit sterk afhankelijk is op welke afstand je het plaatst en welke kant de rook zich verspreidt. Het bereik is niet groot en de werking is wetenschappelijk ook niet bewezen.

Insmeren
Het is bewezen dat muggen een hekel hebben aan het middel deet. Op de markt zijn verschillende merken en formules verkrijgbaar om je mee in te smeren. Met producten die twintig tot dertig procent deet bevatten, zit je goed. Let hierbij wel goed op dat je je hele lichaam insmeert. Nadeel: deet kan soms leiden tot huidirritatie en is niet geschikt voor zwangere vrouwen en kinderen. Een te hoge blootstelling kan leiden tot vergiftigingsverschijnselen. Lemon-eucalyptusolie en het daarvan afgeleide citriodiol zijn goede alternatieven.

Anti-muggenarmbandjes
De bandjes zijn met name populair onder kinderen, maar werken (ook als er deet in zit) eigenlijk alleen op de plek waar het gedragen wordt. De rest van het lichaam is niet beschermd.

Klamboe
Het ‘ouderwetse’ muggennet is effectief. Met name in het buitenland worden de geïmpregneerde netten succesvol ingezet tegen malaria, omdat het muggen afweert maar ook doodt. Onbehandelde klamboes zijn ook verkrijgbaar, let daarbij wel op dat je niet tegen de klamboe aan gaat liggen, want muggen kunnen er doorheen bijten.

Raamhorren
Een frame met gaas voor het raam plaatsen is een investering, maar een prima oplossing om de ramen open te hebben en toch muggen (en andere insecten) te weren.

Zo zorg je voor zo min mogelijk muggen

Muggen leggen hun eitjes in stilstaand water. Wil je zo min mogelijk overlast, pak dan de bron aan en zorg voor zo min mogelijk van dit soort broedplekken in en rondom je huis. Controleer ook bloempotten, emmers en zelfs je afvoerputje, want een klein beetje stilstaand water kan al genoeg zijn voor een vrouwtje om haar eitjes te leggen. Helemaal voorkomen kun je het vaak niet. Het plaatsen van horren in je woning is de meest duurzame oplossing.


Heeft u interesse in horren en een gratis advies/prijsopgave?


bescherming dakraam horren Erfal Erfal horren Hamstra hordeur horren info-horren insecten inzethor inzethorren Luxaflex luxaflex horren maatwerk hor muggen Muggenoverlast Muggenstekker plissefit easy plissehorren pollengaas rolhor tijgermug UNILUX vastehorren WAREMA